Deep Democracy

In de dynamiek van groepen gebeurt veel, zeker wanneer mensen zich niet gehoord voelen of het idee hebben dat hun mening genegeerd wordt. Wanneer de ideeën die ingaan tegen het meerderheidsstandpunt geen ruimte krijgen gaat het wringen. We spreken hier vaak niet rustig en openlijk over, maar hebben allerlei manieren om “onderhuids” en in de “onderstroom” tegen te spartelen. Tegen de tijd dat de verschillen en botsende meningen boven water komen drijven, is er vaak al een diepe kloof geslagen tussen het meerderheids- en het minderheidsstandpunt. In elk team speelt een dergelijke dynamiek. Om escaleren te voorkomen is het belangrijk om in een vroeg stadium de verschillen niet weg te poetsen maar juist te onderzoeken.


Deep Democracy, de ‘Lewis methode’, is een zienswijze en uiterst praktische facilitatie methode die zeer bruikbaar is bij besluitvorming in groepen. In het eigen tempo van de groep laten we de waterlijn zakken en maken we de onderstroom zichtbaar en hanteerbaar. Tegenstellingen, botsende meningen, andere ideeën en opvattingen worden met aandacht en waardering onderzocht en boven water gehaald. In dialoog en discussie. Het is “democratisch” omdat het benadrukt dat elke invalshoek er toe doet en dat de kwaliteit van besluiten het grootste is wanneer meerderheids- en minderheidsstemmen gewaardeerd worden. Het is “deep” omdat het verder gaat dan vele andere facilitatie methodieken. Naast het exploreren van de verschillende ideeën en meningen, geeft Deep Democracy aandacht en ruimte aan de onderstroom in groepen. Daar, in de onderstroom vol emoties, waarden en overtuigingen zit de werkelijke potentie van de groep. Als dit niet boven water gehaald wordt kan het zorgen voor onveiligheid, blokkades en sabotage van veranderingen en besluiten. Wanneer dit wel geadresseerd wordt verdiept dit de onderlinge relaties en verhoogt het de effectiviteit en inhoudelijke kwaliteit van besluiten. Teams die volgens deze methodiek overleggen, winnen aan effectiviteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *